woensdag 28 december 2011

Winterkoninkje (Troglodytes troglodytes)



De winterkoning of vaak winterkoninkje (Troglodytes troglodytes) is de enige Europese winterkoningsoort. Het is een klein gedrongen vogeltje van ongeveer tien centimeter met een opgewipt staartje. Hij behoort tot een familie waarvan alle andere soorten uitsluitend inAmerika voorkomen, maar deze soort is over het grootste deel van Eurazië verspreid. De winterkoning is nu een van de meest algemene vogelsoorten, omdat hij zich heeft aangepast aan zowel bosrijke als open gebieden.

zaterdag 26 november 2011

Onbekend


Locatie: Stadspark 

De pop die hier hang is voor mij onbekend, wie het weet mag vertellen ben zeer benieuwd wat voor exemplaar het mag zijn.

woensdag 2 november 2011

Muskuseend (Cairina moschata)



Locatie: Stadspark

De gedomesticeerde vorm van de muskuseend (Cairina moschata) is een veel voorkomend eendenras op (kinder)boerderijen en bij hobbyisten. De muskuseend is een grote vogel die in verhouding niet zwaar is, maar die wel korte poten en grote voeten heeft.

dinsdag 25 oktober 2011

Kokmeeuw (Chroicocephalus ridibundus)


Kokmeeuw (Chroicocephalus ridibundus) is een zeer algemene meeuwensoort. Tot voor kort werd de soort bij het geslacht Larus ingedeeld, maar aan de hand van onderzoek aan mitochondriaal DNA is gebleken dat dit niet correct is.

maandag 24 oktober 2011

Piramidevlinder

Locatie: Zeepeduinen
De piramidevlinder is een grote, opvallende uil, vooral wanneer hij zijn fraaie oranje ondervleugel laat zien. Hij is alleen te verwarren met de zeer sterk gelijkende schijn-piramidevlinder.

zondag 23 oktober 2011

Cocacolazweefvlieg (Episyrphus balteatus)



Locatie:
De pyjamazweefvlieg of dubbelbandzweefvlieg of (in Vlaanderen) snorzweefvieg of cocacolazweefvlieg (Episyrphus balteatus) is een insect uit de familie zweefvliegen (Syrphidae).

zaterdag 22 oktober 2011

Distelvlinder (Vanessa cardui)

Locatie: Tuin
De distelvlinder (Vanessa cardui) is een dagvlinder uit de familie van de Aurelia's (Nymphalidae), onderfamilie Nymphalinae. In Nederland en België is de distelvlinder vooral bekend als trekvlinder die in sterk wisselende aantallen passeert. Zowel de Nederlandse als de wetenschappelijke naam van deze soort verwijzen naar het geslacht van de distels (Carduus), een van de waardplanten van de distelvlinder.

donderdag 20 oktober 2011

Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni)

Locatie: Oude Zeedijk Kattendijke
De citroenvlinder (Gonepteryx rhamni) is een dagvlinder uit de familie Pieridae, de witjes en luzernevlinders. Deze soort behoort tot de laatste groep en is een van de grootste soorten luzernevlinders.

Heivlinder (Hipparchia semele)

Locatie: Zeepeduinen
De heivlinder (Hipparchia semele) is een dagvlinder uit de subfamilie Satyrinae, de zandoogjes en erebia's. De vlinder heeft een spanwijdte van 51 tot 62 millimeter. De vlinder leeft in droge en schrale gebieden zoals de duinen en heiden. 

Bosaardbei (Fragaria vesca)


Locatie: 
De bosaardbei (Fragaria vesca), is de wilde tegenhanger van de cultuuraardbei. Maar waar de cultuuraardbei een kruising is tussen soorten, is de bosaardbei een botanische soort. De bosaardbei wordt ook wel kleine  bosaardbei genoemd, ter onderscheid van de grote bosaardbei (Fragaria moschata).

Basterdzandloopkever (Cicindela hybrida)

Locatie: Zeepeduinen
Basterdzandloopkever (Cicindela hybrida) Het is met een lengte van ongeveer 14 tot 20 millimeter een wat grotere soort. In tegenstelling tot wat de naam suggereert (hybrida betekent kruising) is de basterdzandloopkever een echte soort. Hier zitten twee exemplaren op elkaar.

woensdag 19 oktober 2011

Lakenvelder (rund)

De lakenvelder is een runderras dat vooral herkenbaar is aan de witte band tussen de voor- en achterpoten om de borst en rug van een verder zwart of rood dier, de lakenvelder tekening. Er zijn echter nog veel andere kenmerken die het dier ook moet bezitten om een echte lakenvelder te zijn. Hoewel in het buitenland soms beweerd wordt dat het van oorsprong een Nederlands ras is, is dat niet aangetoond en daarom onzeker. Dit komt omdat de registratie destijds nog niet sluitend was, stamboeken bestonden nog niet en van oormerken en Identificatie en Registratie had helemaal nog niemand gehoord. Het is wel aannemelijk dat de Lakenvelder een Nederlands ras is. 

maandag 17 oktober 2011

onbekend


Locatie: Zeepeduinen


Aziatisch lieveheersbeestje (Harmonia axyridis)

Locatie: Zeepeduinen 
Ingevoerde Aziatische soort, het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje (Harmonia axyridis (Pallas) blijkt een invasieve soort die in Europa inmiddels vaste voet heeft gekregen en o.a. in Engeland voor het eerst waargenomen in 2004.

zaterdag 10 september 2011

Rupsenaaskever (Xylodrepa quadrimaculata)

De rupsenaaskever (Xylodrepa quadrimaculata, syn. Dendroxena quadrimaculata) is een kever uit de familie van de Silphidae, de aaskevers.

donderdag 25 augustus 2011

Rode klaver (Trifolium pratense)

Locatie: Westenschouwen
De rode klaver (Trifolium pratense) is een overblijvende plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae ofwel Fabaceae). De rode klaver komt in het wild voor in heel Europa en in noordelijk en Centraal-Azië.

woensdag 24 augustus 2011

Dambordvlieg



Locatie: Zeepeduinen
De dambordvlieg of grauwe vleesvlieg (Sarcophaga carnaria) is een vrij grote vlieg die in Europa en Afrika algemeen voorkomt. De lengte is ongeveer 13 tot 15 millimeter, kleinere exemplaren komen ook voor, de kleur is grijszwart. Op het borststuk zitten enkele lichtere lengtestrepen, op het achterlijf is een patroon van afwisselende lichte vlekken zichtbaar, waaraan de naam dambordvlieg te danken is. Het borststuk is erg breed evenals de uiteinden van de poten. De ogen zijn groot, rond en opvallend rood gekleurd.

dinsdag 23 augustus 2011

Ivoorzweefvlieg (Volucella pellucens)



Locatie: Zeepeduinen
Ivoorzweefvlieg (Volucella pellucens) Lengte 12-16 mm. Dit is één van de opvallend grote en breed gebouwde hommelzweefvliegen.

maandag 22 augustus 2011

Trechterspin (Agelenidae)


Locatie: Zeepeduinen
Trechterspinnen (Agelenidae) zijn een familie van spinnen die wereldwijd worden vertegenwoordigd door 514 soorten in 42 geslachten. In Nederland en België komen 14 soorten voor. De naam slaat op de vorm van het web, althans van een aantal soorten.



zaterdag 20 augustus 2011

De Veldkrekel




Locatie: Zeepeduinen
De veldkrekel heeft vleugels maar leeft voornamelijk op en in de bodem. Hij heeft een rond lichaam en een gedrongen bouw. Kop en halsschild zijn zeer stevig en glanzend zwart, de voorzijde lijkt enigszins op een helm. Bij het mannetje is de vleugelbasis lichter tot geel terwijl bij het vrouwtje de vleugels overwegend bruin zijn. Met haar groot achterlijf heeft zij een plomper uiterlijk. De mannetjes worden 18 tot 26 mm lang, vrouwtjes worden 19 tot 27 mm [1]. De mannetjes zijn echter ook makkelijk van de vrouwtjes te onderscheiden doordat deze laatsten een duidelijk zichtbare legbuis hebben waarmee de eitjes in de bodem worden afgezet. De legbuis heeft bij deze soort een verdikking aan het uiteinde. Bij jonge nimfen is seksuele differentiatie op zicht zo goed als onmogelijk. De cerci zijn zowel bij de mannetjes als bij de vrouwtjes relatief lang en draadvormig. De volwassen veldkrekel is doorgaans te zien (en te horen) van begin mei tot uiterlijk eind juli.

dinsdag 16 augustus 2011

Boerenzwaluw (Hirundo rustica)



Locatie: Sluizen Goes
De boerenzwaluw (Hirundo rustica) is een kleine trekvogel. Boerenzwaluwen trekken gedurende de lente noordwaarts naar hun broedgebieden in Europa, tot nabij de arctische cirkel. Zijn sierlijke snelle vlucht is bij ons gedurende de hele zomer te zien.

maandag 15 augustus 2011

Driekleur Viooltje

De bovenste kroonbladen zijn diep paarsblauw, die aan de zijkanten lichter blauw. Aan de voet zijn ze geel. Het onderste kroonblad is geel met een witte rand. Soms zijn ze ook overwegend blauw, wit of geel.

zondag 14 augustus 2011

Edelhert (Cervus elaphus)


Locatie:  Domburg Duinbeekseweg
Het edelhert (Cervus elaphus), in jagersjargon roodwild, is een hertensoort die voorkomt in Europa, Azië en Noord-Amerika. De Noord-Amerikaanse ondersoorten, die in de Verenigde Staten wapiti en in Canada elk (niet te verwarren met het Britse elk.

zaterdag 13 augustus 2011

Bruin zandoogje (Maniola jurtina).


Locatie: Zeepeduinen
Het bruin zandoogje (Maniola jurtina). Het vrouwtje is iets groter dan het mannetje. Bij het mannetje is de bovenkant van de vleugels bruin. In de vleugelpunt van de voorvleugel bevindt zich een zwarte "oogvlek". 

vrijdag 12 augustus 2011

Blauwe vleesvlieg (Calliphora vicina)


Locatie: 
Blauwe vleesvlieg (Calliphora vicina) De vrouwtjes leggen hun eieren op rottend vlees en op kadavers. Zij kunnen de geur van rottend vlees al op kilometers afstand ruiken. De wijfjes leggen honderden eieren op allerlei rottende, dierlijke producten. Het eistadium duurt 1 dag, het larvestadium 6 tot 12 dagen, popstadium 8 tot 13 dagen en het imago 5 weken. 


donderdag 11 augustus 2011

Blauwvleugel Sprinkhaan


Locatie: Zeepeduinen
De blauwvleugelsprinkhaan (Oedipoda caerulescens) Mannetjes worden 13 tot 23 millimeter, vrouwtjes worden 20 tot 29 mm lang [1]. De kleur is lichtbruin, met onregelmatige donkere of juist lichtere vlekjes. De voorvleugels en poten zijn vaak donker gebandeerd, maar niet altijd. De vrij korte achterpoten zijn erg breed en het lichaam is enigszins gedrongen; de grote ronde ogen zijn duidelijk zichtbaar. Het halsschild is in de lengte gekield, en wordt in het midden onderbroken door een dwarsgroef.

De sprinkhaan dankt zijn naam aan de helderblauwe achtervleugels, die echter in rust niet zijn te zien. De vleugelrand is zwart van kleur. Ook de dijen van de poten zijn blauw gekleurd.



dinsdag 9 augustus 2011

Groene Specht

Locatie: Zeepeduinen
De groene specht is olijfgroen van boven en licht grijsgroen van onder, hij is zwart in zijn gezicht en het mannetje heeft een rode wangvlek, is rood boven op de kop en in de nek, geel op de borst, in de oorstreek, de kin en de keel witachtig. Duidelijk een mannetje en vrouwtje.

zaterdag 6 augustus 2011

De grote Canadese gans



Locatie: Stadsvijver Goes
De grote Canadese gans is een zeer grote gans, die door het formaat en het verenkleed eenvoudig te herkennen is. Het zwartwitte verenkleed lijkt enigszins op het verenkleed van de brandgans en de rotgans. De witte vlek op de keel ontbreekt echter bij de rotgans, terwijl de vlek bij de brandgans ook over het voorhoofd loopt. De grote Canadese gans onderscheidt zich ook van de brandgans door de witte borst en door het verenkleed dat meer bruin bevat. 

De grote Canadese gans komt oorspronkelijk uit het noorden van de Verenigde Staten en Canada, maar heeft zich de laatste decennia met name door uitzettingen in toenemende mate in Europa gevestigd. De vogel broedt met name in Groot Brittannië en Scandinavië, maar tegenwoordig broeden jaarlijks meer dan duizend broedparen in Nederland. Ook een groot gedeelte van de Scandinavische vogels overwintert in Nederland, zodat de vogel steeds vaker gezien wordt.